Het Ras

Nieuwsgierig, levendig, charmant en dapper. De Teckel wordt ook eigenwijs genoemd maar misschien is ‘veel eigen initiatief’ een betere bewoording. Deze komische clown houdt van spelen en heeft een geweldig gevoel voor humor. Het een grote hond in een kleine verpakking en is trouw en erg gehecht aan zijn baasjes.

Teckels trekken toegewijde volgelingen (ook wel baasjes genoemd) die nooit een ander ras zullen overwegen.
Ze kunnen meestal goed met andere huisdieren overweg, hoewel ze wel jaloers kunnen zijn wanneer ze aandacht willen en ook kunnen ze wat bezitterig op hun speelgoed reageren. Dit en ander ongewenst gedrag dient wel resoluut geremd worden, zodat het niet tot slechte gewoontes lijdt.

De Teckel is een geweldige huishond, maar verdient wel zijn dagelijkse wandelingen. Vanzelfsprekend ook genoeg gezelschap. Eenzaamheid kan leiden tot overmatig blaffen en ander probleemgedrag.

blije teckels

Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw naar de baas. De Teckel is ook een uitzondering op veel andere rassen met het bewust maken van oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het makkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het beoefenen gehoorzaamheidscursussen en andere hondensporten. Met de Teckel zijn tal van sporten te beoefenen, ze werken graag voor hun baas. Toch is het van belang om consequent te zijn, het zijn kleine clowntjes, hebben een groot gevoel voor humor en proberen hun wil door te drijven. Teckels zijn altijd nadrukkelijk aanwezig.

Ook typerend bij veel Teckels is het blaffen als mensen naderen of binnenkomen. Teckels kunnen zich als heuse alerte waakhonden opstellen. Maar ook hier is de opvoeding van groot belang. Onze Fiep blaft bijvoorbeeld helemaal niet als er wordt aangebeld. Hun huis en tuin is hun terrein, maar vaak ook de routes die ze wandelen wordt als van hen gezien. Maar ook dit gedrag kan geremd en gestuurd worden. Vooraf moeten baasjes bepalen of ze dit al dan niet wenselijk vinden.

Het is belangrijk uw Teckel te leren om respect te hebben voor wat het baasje wil. Een hond die respecteert je zal doen wat je zegt en zal stoppen met wat hij doet wanneer je hem “nee” zegt.

Van oorsprong werd de Teckel gefokt voor het jagen onder de grond op vossen en dassen. Veel Teckels willen de benen nog wel eens nemen als ze niet aangelijnd lopen (bijvoorbeeld in het bos) en komen lange tijd later pas terug. Het netjes los mee lopen en terugkomen naar de baas kan wel prima worden aangeleerd. Ook hiervoor geldt dat een teckel wel een teckel blijft, dus los laten lopen in de buurt van een verkeersweg of in de duinen met wilde konijnen in de buurt, is niet aan te bevelen.

De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Het zijn ontzettende kroelkonten die graag aandacht hebben en altijd in zijn voor een spelletje met de baas. Op schoot zitten doen ze dan ook graag. En menige Teckel die zichzelf onderdekt met een dekentje. En door het handzame formaat makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto en op de fiets.

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een “normale” hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed.
Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn.

-bron teckeltje.nl (aangepast)-